Lezing “Verdwenen houvast” door Ton de Jong

“Verdwenen houvast”: hoe Curaçao uit de koers raakte en Nederland uit het zicht verdween…


Vrijdag 25 januari 2019 hebben we onderzoeksjournalist Ton de Jong te gast bij de Economenclub.

Inhoud lezing

Curaçao is een klein maar ingewikkeld land. Het heeft een bijzonder koloniaal verleden en worstelt zich naar de toekomst. Onderzoeksjournalist Ton de Jong heeft de afgelopen tien jaar onderzoek gedaan naar thema’s die van vitaal belang zijn geweest voor de ontwikkeling van Curaçao.

Dit onderzoek publiceerde De Jong in drie boeken:

  • Groot geld op Curaçao (over de internationale financiële sector) in 2018;
  • Honderd jaar olie op Curaçao in 2016; en
  • De gezegende erfenis (samen met Norbert Hendrikse) in 2008.

In zijn lezing geeft hij eerst een inkijk in de wondere wereld van het ‘grote geld’. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond een weelderig belastingparadijs. Curaçao werd een fiscaal toevluchtsoord voor duizenden bedrijven die er wel geregistreerd maar niet daadwerkelijk gevestigd zijn. In de jaren tachtig kwam de klad erin. Sindsdien wringen trustkantoren, banken en overheid zich in allerlei bochten om deze belangrijke economische sector overeind te houden. Dat ging eerst goed, de laatste jaren moeizaam. Curaçao wordt op de huid gezeten door internationale organisaties die tax havens de wacht hebben aangezegd. Op 31 december 2019 komt er een einde aan de oude regeling die Curaçao zo aantrekkelijk maakte voor de offshore.

Daarna brengt hij zijn drie boeken met elkaar in verband en belicht de rol van Koninkrijkspartner Nederland. Ton de Jong: ‘Oude structuren zijn verdwenen of geërodeerd. De nieuwe – RST, kustwacht, CFT – zijn gericht op toezicht, niet op ontwikkeling. Maar Nederlanders hebben nog steeds een belangrijke rol met name in de economie maar ook in de zorg en het onderwijs.’

Over de onderzoeksjournalist

Weinig Nederlandse journalisten zijn behoorlijk ingevoerd in het Caribische deel van het Koninkrijk. Ton de Jong komt al vanaf 1989 jaarlijks op de eilanden. Eerst als verslaggever voor het cluster van regionale dagbladen waartoe het Brabants Dagblad behoort, later als journalistiek onderzoeker van grotere thema’s. In die jaren heeft hij contacten gelegd en onderhouden in de politiek, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.

Geef een reactie