Presentatie over public choice economics & borrel

Op woensdag 11 december 2019 organiseerde de economenclub een lezing van Dennis Arrindell (voorzitter van de economenclub) over Public Choice Economics, gevolgd door een gezellige borrel. De locatie was de Curacao Golf & Squash club in Emmastad.

  • Inloop: 17.30 uur
  • Presentatie: 18.00 tot 18.45 uur
  • Vragen/discussie: 18.45 tot 19.00 uur
  • Borrel: 19.00 tot 20.00 uur

Klik hier voor de sheets van de presentatie.

Onderwerp presentatie

Public Choice Economics is een discipline welke zich bezighoudt met de onderliggende factoren welke overheidsinterventie in de economie verklaren en voorspellen. De heersende zienswijze is dat overheidsinterventie de wil van de meerderheid vertegenwoordigt. In Public Choice Economics echter, speelt het meer cynisch concept ‘rent-seeking’ een grote rol in het verklaren van de achterliggende motivering van overheidsinterventie. Ter illustratie; maximumprijzen (tarieven) worden veelal gepresenteerd als een middel om de consument te beschermen tegen hoge prijzen, maar in rent-seeking theorie zijn deze tarieven juist de wettelijke vastlegging van voorheen geheime prijsafspraken van de verkopers ten einde prijsoorlogen te vermijden. Vanuit dit perspectief zijn tarieven dus het product van rent-seeking lobbyisten.

Een andere zienswijze is dat overheidsinterventie, in het bijzonder voor wat betreft de persistente neiging tot meer regulering van bedrijven (lees: red tape), het product is van sociaal vertrouwen. Deze theorie voorspelt dat, indien het vertrouwen in de publieke sector groter is dan het vertrouwen in de private sector, men meer regulering (en daarmee meer red tape) verlangt van de politiek. De oplossing voor de red tape problematiek dient dus niet uitsluitend gezocht te worden in het efficienter doen verlopen van de huidige vergunningsprocessen, maar ook in het ontwikkelingen van alternatieve instrumenten waarmee vertrouwen gewaarborgd kan worden zonder excessieve regulering.

De presentatie van Dennis Arrindell is verdeeld in de volgende drie onderdelen;
1. Algemene introductie tot Public Choice Economics.
2. Rent-seeking als een belangrijk motief voor overheidsinterventie en rem op de economie.
3. Sociaal vertrouwen als een voorspellende factor van overheidsinterventie.

drs. Dennis Arrindell, MBA. is deskundige ter zake Public Choice Economics.

Geef een reactie